Spendor – clasicul britanic lansează un nou produs de 5 stele

Boxele de podea Spendor D7.2 sunt descrise ca fiind o revelație de către What Hi-Fi?, cea mai cunoscută revistă de specialitate. Începând cu aspectul lor elegant, construcția, claritatea și naturalețea dinamicii.

Spendor D7.2 – “Born pretty”

Spendor D7.2 s-au născut frumoase (orig. They were born pretty), spune Phil Wright – https://darko.audio/, cu dimensiuni perfecte (950 x 192 x 338 mm – HWD) care le fac să arate extrem de elegant. Estetica este ajutată și de spike-urile care se înșurubează în plăci speciale, o soluție solidă, dar discretă.

Se obțin boxe surprinzător de constante și datorită greutății (21 kg/ bucată) având un centru de greutate redus. Portul se află în spate, cu terminalele cablurilor bine plasate în interior. Grilele on-baffle se detașează ușor și s-a observat o preferință fără grile a clienților atât pentru aspect, cât și pentru sunet.

Boxele de podea Spendor D7.2 sunt disponibile în 5 finisaje: black ash, cherry, dark walnut, natural oak si satin white. Deci a fost gândită o variantă potrivită pentru orice design interior.

Construcție

Spendor a realizat o cabină zveltă, de 95 cm înălțime, cunoscute fiind eforturile pe care le-a depus pentru acest rezultat desăvârșit. Modelele anterioare au avut o carcase solide și bine amortizate, dar pentru D7.2 echipa de ingineri a insistat pe revizuirea armăturii (acum simetrice) și a perfecționat modul de utilizare a amortizoarelor polimetrice de masă mică, utilizate între braț și panourile cabinei. Noua structură este mult mai rigidă oferind o bază mai bună pentru funcționarea difuzoarelor.

Rezultatul cumulat este că îmbunătățesc un produs deja excelent ceea ce nu poate decât să-i bucure pe fanii celebrului brand HiFi. Din punct de vedere al aspectului general, cabina este foarte bine realizată, cu margini bine conturate și cu furnir de lemn atent aplicat.

Tweeterul LPZ (Linear Pressure Zone), folosit pentru frecvențele înalte, rămâne unitatea distinctivă. Acesta este construit în jurul plăcii frontale circulare din oțel inoxidabil care formează o cameră acustică amortizată în fața diafragmei din poliamidă. Astfel, diafragma tweeter experimentează aceeași presiune a aerului din ambele părți și în acest mod funcționează mai liniar. Placa nu doar că arată fabulos și protejează diafragma, dar creează cameră acustică amortizată în care funcționează tweeter-ul. Modelul plăcii frontale și centrul solid ajută la minimizarea problemelor de fază, la îmbunătățirea focusului și dispersiei.

Boxele au un design în 2,5 căi și un kevlar compozit mărește ieșirea mid bass-ului cu con polimer EP77 montat central. Ambele difuzoare de 180 mm sunt preluate de la modelele originale, dar rafinate. Punctele de crossover au rămas neschimbate la 900Hz în bas și 3,2 kHz pentru tranziția mid și treble. Așadar avem două difuzoare de 180 mm (proiectate și fabricate deSpendor) care controlează midrange-ul și bass-ul: un con de polimer EP77 pentru mid/ bass și un compus de kevlar pentru bass.

Remarcabilă și mai puțin obișnuită este lipsa umpluturii interne acustice, care în mod tradițional absoarbe ieșirea de bass. Această omisiune oferă avantaje în precizie și agilitate pe frecvențele joase. Amortizarea poate absorbi energia sonoră nedorită și o eliberează odată cu muzica, estompând distorsiunile.

Bassul este reglat de portul de flux liniar de ultima generație al Spendor. Această metodă de construcție a portului oferă frecvențe joase cu o agilitate pe care alternativele tradiționale de tuburi de plastic nu o pot egala. Se spune că acest design face ca boxele D7.2 să fie mai puțin sensibile la apropierea de un perete. Bass-ul interacționează cu podeaua ceea ce face mult mai facilă amplasarea.

Compatibilitate

Afirmațiile privind facilitatea amplasării sunt ușor de verificat și se dovedesc a fi adevărate de când le vei lua acasă. Poziția optimă din showroom pentru audiții și teste s-a dovedit a fi la 75 cm de peretele din spate, cu un ușor unghi spre zona de ascultare.

Dacă în ceea ce privește amplasarea, lucrurile sunt simple, provocarea intervine la compatibilitate. Spendor D7.2 sunt foarte sensibile în ceea ce privește echipamentele cu care se conectează. Sunt difuzoare extrem de transparente care redau cu foarte mare ușurință trăsături sonice ale sistemului în care este integrat și în funcție de calitatea acestuia. Luminos sau puțin mai greoi, vei simți absolut totul în sunet.

Pentru teste, boxele au fost testate cu următorul sistem:

Amplificator Integrat Exposure 3010S2D

Streamer Atoll ST200SE

CD Player Atoll CD200 Signature

Cablu de alimentare: Van Den Hul The Mainsstream Hybrid Power Cable

Cablu de boxe: Cablu Van Den Hul 3T The Air

Cablu interconnect: Cablu Rca Van Den Hul 3T The Sea Hybrid

Puterea de 200 W, sensibilitatea de 90dB/W/m și impedanța nominală de 8 ohmi înseamnă că nu au nevoie de o putere foarte mare pentru a străluci. Spendor s-a asigurat că difuzoarele sale nu reprezintă o sarcină dificilă din punct de vedere electric pentru un amplificator obișnuit.

Sunet

Boxele au nevoie de câteva zile pentru rodare, în funcție de gusturile fiecărei persoane.

Chiar și după câteva zile, boxele nu sunt “rigide”. Sunt agile și receptive ca orice boxe de acest nivel. Agilitatea este vizibilă încă de la primele acorduri ale primei piese din showroom: Metallica – One.

Spendor este impresionant prin viteza de reacție și capacitatea sa de a se descurca cu cele mai grele pasaje muzicale. Aglomerările de note sună minunat compuse, rămânând perfect organizate și coerente ritmic, chiar și la niveluri foarte înalte.

Pe piese mai ritmate precum Dire Straits – Money for nothing există și multă finețe în redarea Spendor. Vocalele răspund cu claritate și pasiune, fiecare notă capătă un ritm aparte. Este foarte ușor să urmărești fiecare cuvânt și vers și, la fel de important, vocea este redată cu o textură extrem de convingătoare. Boxele de podea Spendor D7.2 sună natural și expresiv.

Trecând la piesa Jupiter al lui Holst, se remarcă vivacitate. Mai mult, te uimește tonalitatea uniformă și integrarea perfectă între difuzoare. Este evident că inginerii Spendor au petrecut foarte mult timp potrivind difuzoarele și calibrând crossover-ul.

Boxele D7.2 oferă un sunet expansiv și frumos stratificat, un sunet populat cu instrumente precis focalizate. Stabilitatea generală a redării nu suferă oricât de complexă de vine muzica.

Cea mai cunoscută revistă de specialitate “What Hi-Fi?” spune într-un review că a fost impresionată de simțul plăcut de scalare, având în vedere dimensiunile relativ reduse ale boxelor și cu atât mai impresionantă este autoritatea sonică oferită: “D7.2 furnizează schimbări dinamice mari, făcând cu entuziasm crescendo-ul integral al muzicii. Schimbă o viteză sau trei în ritmul oricărui stil și Spendor va străluci în continuare.”

Este vorba despre un sunet extrem de ferm, dar care rămâne coerent, sigur și ritmic.

Spendor D7.2 – boxe de 5*

Dacă vrei să analizezi o înregistrare, o piesă, poți. Dar aceste boxe îți vor permite să te relaxezi și pur și simplu să te bucuri de muzică.

“Cheia acestor boxe este grija pentru compatibilitate și o mare parte are legătură cu transparența lor impresionantă și cu puterea lor. Dacă sunt integrate într-un sistem potrivit, atunci nu există o alternativă mai bună”, este concluzia specialiștilor What Hi-Fi? în urma testelor.

Scorul What Hi-Fi?:

Sunet: 5* | Compatibilitate: 4* | Construcție: 5*

“There’s something about the way the D7 goes about it’s business that makes the music magic. The result is a speaker that is lovely to listen to, no matter what you throw at it.”

Hi-Fi Choice magazine

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *