Boxe de podea Morel Solan – review

Boxe High End Morel Solan

44 de ani de inovație și prezență în 55 de țări

Creșterea constantă a companiei Morel se datorează eforturilor constante ale fondatorului Meir Mordechai, investițiilor în cercetare și dezvoltare și, mai presus de toate, performanței ridicate a produselor și prețurile rezonabile.

Încă din anii 1990, Morel lansa și punea la dispoziția iubitorilor de muzică boxe cu design și sunet memorabil, precum Octave, emblematicul Fat Lady, Octave 6 Limited Edition sau Sopran.

Morel este cunoscut în întreaga lume și pentru componentele create (drivere, inclusiv midrange, woofere) care sunt utilizate în construcția celor mai exigente produse High-End din lume. Sistemele audio Morel  (home Hi-Fi, home theatre, echipamente pentru automobile) sunt vândute în prezent în peste 55 de țări, inclusiv in SUA.

De asemenea, difuzoarele Morel sunt folosite pentru echiparea sistemelor audio din fabrică a celor mai cunoscute branduri de mașini din lume precum Ferrari, Lamborghini, Pagani sau Mazzanti.

Morel Solan – originalitate și tehnologie în proiectare

Prima impresie lăsată de Morel Solan este de originalitate și ingeniozitate. Difuzoarele albe, grilele rotunjite și cabina în tonuri de bej lucios care păstrează modelul în lemn, îți lasă senzația de diferență majoră față de produsele de masă.

Morel Solan Podea

Și nu doar aspectul este diferit. Designul intern adoptă, în egală măsură, o serie de metode unice de proiectare. Remarcabilă este, de exemplu, tehnologia crossover-ului care a fost împrumutată de la difuzorul de referință, Fat Lady.

Morel Solan este o unitate pe 3 căi, formată dintr-un difuzor tweeter, un midrange și un bass woofer montat pe lateral. Tweeter-ul folosește o diafragmă “soft dome” de 1 inch și un magnet puternic de neodim. Valoarea Q, în special, este formată la o frecvență mai mare decât frecvența de rezonanță pentru a se obține o caracteristică naturală de răspuns în frecvență.

Boxe HiFi Podea Morel

Deasupra boxei se află o grilă rotundă cu un model unic, denumit Lotus Grill. Conceput cu inspirație din imaginea lotusului, mai exact a unei petale, este de fapt aplicarea tehnicilor acustice și dorința de a nu tolera nici cele mai mici distorsiuni cauzate de grilele universale folosite la majoritatea difuzoarelor de pe piață. În acest scop, se pot vedea câteva găuri cu diametru și forme diferite.

Midrange-ul este o unitate cu magnet de ferită de dimensiune mare, cu diametru de 5 și ¼ inch și o diafragmă de hârtie compozită. Aceasta este construită pentru o mișcare foarte ușoară dar puternică a pistonului. Tweeterul și midrange-ul au fost așezate pe deflectoare albe separate, în acest mod fiind independente de difuzorul de pe partea frontală a cabinei.

Solan Morel Hifi Floorstanding

Pe de altă parte, wooferul a fost plasat în partea inferioară a părții laterale a cabinei. Diametrul wooferului este de 6 și ¼ inch, mai mare decât midrange-ul și este folosit cu magnetul de ferită și diafragma din hârtie. Wooferul este optimizat pentru reproducerea bass-ului iar limita inferioară, care coboară până la 30Hz, se datorează acestui bass woofer.

Crossover-ul redă frecvența medie/ joasă la 150 Hz iar frecvența medie/ înaltă la 2.2kHz, fiecare cu versiuni diferite de octavă. Tehnologia crossover-ului împrumutată de la Fat Lady presupune ca toate driverele să mențină o fază pozitivă, oferind un sunet unificat, folosind mai multe drivere și păstrând treapta de sunet chiar și atunci când se află în afara axei. Eliminarea rezistențelor în calea semnalului permite cea mai înaltă rezoluție, astfel încât ascultătorul să simtă întreaga dinamică a sunetului original.

Morel Solan – configurare și teste de ascultare

Morel Solan are o impedanță nominală de 4 Ohmi. Reproduce frecvențe joase până la 30 Hz și frecvențe înalte de până la 20 kHz. Sensibilitatea este de 88 dB la 1M și 2,83 V care nu este nici scăzută, nici ridicată. Amplificatoarele folosite la teste în showroom a fost Yamaha A-S801 și Atoll IN 100 SE iar sursa CD Player Atoll CD100SE2. Cablurile de conectare au fost Van den Hul The Clearwater și RCA The Bay C5 Hybrid iar cablul de alimentare Van den Hul Mainsserver.

Sunetul difuzoarelor Morel Solan îți va oferi un sentiment asemănător celui dat de design. Este clar, luminos și transparent. Pe vocile din melodia Sway de Diana Krall sunetul este foarte precis datorită tehnologiei de crossover iar vocile sunt sclipitoare și calme, fără urme de agresivitate. Ascultând elementele care pot fi surprinse în voci, Morel poate fi comparat cu un cer senin, fără nori, accentele pe frecvențe înalte sunt transparente și deschise.

Boxe High End Morel Solan

Pe bass-ul electric din melodiile lui Marcus Miller, care este transversal față de bass, poți auzi clar răspunsul la frecvența joasă. La un difuzor cu woofer lateral, direcția bass-ului pare spre interior. Portul de bass reflex orientat spre spate a fost conceput pentru a fi în linie directă cu partea din spate a unității bass/ midrange pentru a reproduce un bass mai strâns și mai articulat, dar și un sunet cu o prezență mai realistă în midrange.

Deci viteza este mai mare decât la un bass intens și este mult mai clar. Datorită puterii bune și a caracteristicilor de joasă frecvență, bass-ul nu este obtuz iar sunetul este proaspăt și natural. Solan este un difuzor de podea dar mișcarea bass-ului este rapidă și impresionantă, similară unui difuzor de raft.

Pe Dave Brubeck – Take Five, sunetul tobei îți mângâie urechile și te învăluie într-un sunet cald și revigorant. Deschiderea și rezoluția de înaltă frecvență sunt foarte curate și proaspete. Această vibrație vine din dinamică și ritm. Pe rock sau pop, Solan redă un sunet pur și plin de viață care te vor face să zâmbești impresionat. Interesant este că însăși mișcarea dinamică se transformă într-o personificare a sunetului prin ritm și detalii.

High End Speakers Morel

Morel Solan se regăsește perfect și pe concerte. Astfel, dacă asculți concertul de vioară Mozart nr. 4 de Trondheim Zoltisten, ansamblul solo de vioară și cel de corzi creează o scenă tridimensională. Perspectiva sunetului este profundă și nu se simte agresiv pe schimbările de dinamică.

Pătrunde în lumea Morel, în lumea sunetului pur și natural

Solan reprezintă intrarea în lumea Morel iar conceptul său versatil format din difuzoare de podea, raft, centru și un subwoofer activ îi permite să fie utilizat atât în sistemele cu 2 canale, cât și în sistemele de home theater.

Morel Solan Home Cinema

Interacțiunea cu Morel înseamnă calitate, performanță, reproducerea exactă a muzicii și sunet nemodificat al instrumentelor și vocilor. Vei fi cucerit de farmecul și naturalețea pe care majoritatea audiofililor o caută în sunet, de confortul unor boxe cu cele mai pure reproduceri.

Vino și descoperă sunetul pur și natural al boxelor Morel Solan în showroom-ul Stereomag.ro din str. Vasile Alecsandri 14, București. Așteptările tale vor fi depășite!

Citește articolul: Cum să combini boxele cu amplificatorul?

Un comentariu la „Boxe de podea Morel Solan – review”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *