Recenzie boxe podea Dali Oberon 7

recenzie dali oberon 7 podea

Recent introdusă în portofoliu, Oberon este noua serie a producătorului Dali cu un preț extrem de accesibil. Seria conține 5 modele:

  1. Dali Oberon 5 – boxe de podea
  2. Dali Oberon 7 – boxe de podea
  3. Dali Oberon 1 – boxe de raft
  4. Dali Oberon 3 – boxe de raft
  5. Dali Oberon Vokal – boxa centru

Boxele de podea Oberon 7 reprezintă flagship-ul seriei și au devenit, în scurt timp, preferatele multor cumpărători în ciuda pieței foarte competitive.

boxe podea dali oberon 7

Construcție Dali Oberon 7

Cabina din MDF de înaltă densitate este mată, în alb și negru pentru părțile frontale. Pentru zona laterală, Dali a îmbogățit finisajele cu opțiuni vinyl: stejar (Light Oak) și nuc (Dark Walnut). În funcție de preferințe, poți alege un aspect ultra modern (alb/ stejar) sau mai tradițional cu versiunea finisaj negru sau walnut.

Grila de difuzoare este de calitate superioară iar terminalele de conectare sunt elegante. Per total, calitatea construcției este excelentă pentru nivelul lor de preț.

dali oberon 7

Oberon 7 are un design clasic pe 2 căi, cu o frecvența de până la 2,3 kHz pentru bass și medii. Difuzoarele generează o presiune acustică maximă de 110 dB. Dali recomandă o putere de amplificare de la 30 la 180 W. Oberon 7 are o înălțime de 1015 mm, o lățime de 200 mm și o adâncime de 340 mm. Greutatea: 14,8 kg.

Boxe podea Dali

Rezultatul este un răspuns al frecvenței de la 36 Hz la 26 kHz cu sensibilitate de 88,5 dB, impedanță nominală de 6 Ohmi și putere maximă 180 W – specificații impresionante pentru orice difuzor la acest preț.

Special pentru această serie, Dali a proiectat un tweeter complet nou, de 29 mm care se află în partea superioară a difuzorului frontal. Tweeterul utilizează un material ultra ușor iar producătorul susține că acesta cântărește jumătate din greutatea medie a tweeterelor de tip cupolă a difuzoarelor la același nivel de preț având 0,06 mg per mm2. Este folosită răcire prin ferrofluid și are montat un magnet de calitate superioară (tip 220 gauss). Capătul polului superior are o amortizare ușoară pentru a reduce reflexiile acustice.

Oberon Dali Boxe

Difuzorul frontal are o dispunere foarte precisă, cabina este puternic amortizată intern și căptușită cu material de amortizare acustică, de jos până sus, mai puțin în spatele difuzorului frontal. Oberon 7 are un bass port montat în spate și o bază cadru din aluminiu care ridică cabina făcând boxele să pară mai impunătoare.

Boxe podea Oberon 7 review

1. Tweeter soft-dome

2. Port bass reflex

3. Single wire binding posts

4. 2 x 178 mm driver mid/bass din fibre de lemn

Wooferele din fibre de lemn și sticlă au un calibru non-standard (7” în loc de 6”) ajungând până la 2300 Hz. Conform tradiției companiei, conurile de fibre de lemn sunt realizate din fibră de hârtie din cereale fine. Au diametru de 178 mm, cu 15% mai mari decât majoritatea conurilor mid/ bass la acest preț.

oberon boxe podea

Difuzorul de voce are un design în patru straturi, cu nucleu de aluminiu și tub exterior din cupru pentru reducerea greutății. Capătul – “the pole piece” este o combinație unică de fier și SMC care minimizează distorsiunea mecanică și pe cea armonică.

Calitatea sunetului

Dali Oberon 7 sună extrem de bine pentru niște boxe de podea de această dimensiune și atât de accesibile ca preț. Poziționarea pentru sunetul optim se face foarte ușor prin plasarea la 60 cm distanță de peretele din spate. Boxele au un design care favorizează un sunet deschis, cu un ton subtil cald, o integrare ușoară a driverelor, multe detalii și un bass profund și articulat. Sunt delicate dar au totuși personalitate.

Performanță Dali Oberon 7 și teste în showroom Stereomag

Am început testele din showroom cu următorul set-up:

Amplificator Atoll IN 80 SE

CD Player Atoll CD50SE2

Streamer Atoll ST200SE

Cablu alimentare Van den Hul The Mainsstream

Cablu boxe Van den Hul The Clearwater

Cablu interconnect Van den Hul 3T The River

Prima piesă a fost Diana Krall pe care am fost imediat uimiți de excelenta prezență vocală. I’m an errand girl for rhythm e o piesă care poate suna șuierător pe multe boxe, dar Oberon 7 a trecut testul fără efort. Apoi am ascultat o versiune FLAC a Royals – Lorde pe care boxele au avut ocazia să-și demonstreze abilitățile de reproducere a frecvențelor și dinamica scăzute și, din nou, Oberon a trecut testul cu brio, obținând rezultate chiar mai bune decât cele așteptate.

Pe Steely Dan – Home at last, difuzoarele oferă un sunet amplu și complet care oferă o imagine stereo neobișnuit de bună și o adâncime a scenei, dincolo de limitările fizice ale cabinelor.

Pe o piesă tense modern pop precum New Order – Regret, boxele au transmis un sunet deosebit de detaliat, cu elemente solide și detalii de mix. Imaginea acustică a fost bună, chiar grozavă.

Grant Green – Idle Moments, o piesă plină de viață a anilor 60 post-pop sună exansiv și impunător, poate puțin vag. În schimb, Oberon 7 creează un zid mare de sunet și preferă să emită mai degrabă la scară decât la acuratețea cea mai fină.

În general, acesta este punctul lor forte. Pot schimba tonalități complexe, mai multe decât te-ai aștepta având în vedere prețul și dimensiunea lor. Se delimitează totuși de concurență prin forța de profunzime. Nu emit înalte prea aspre și se comportă impecabil pe toate stilurile muzicale.

Pe Simple Minds – Ghostdancing, boxele arată ritmul real, puterea și propulsia plus o serie întreagă de detalii și o cantitate generoasă de rafinament.

Concluzii

Dali Oberon 7 strălucește prin echilibrul impecabil și suveranitatea acustică. Boxele sunt potrivite pentru toate stilurile de muzică prin performanța lor discretă, dar în același timp, plină de viață și puternică.

Calitatea construcției excelentă și standurile din aluminiu conferă difuzoarelor un aer de eleganță pură.

Specificații Boxe podea Dali Oberon 7:

  • Gama de frecvențe:          36 – 26,000 Hz(+/-3 dB)
  • Sensibilitate:                      88.5 dB (2,83 V/1 m)
  • Impedanța nominală:       6 Ohm
  • SPL  maxim:                       110 dB
  • Putere recomandată:       30 – 180 W
  • Frecvența crossover:        2300 Hz
  • Driver înalte:                      1 x 29 mm
  • Tip:                                       Soft Textile Dome
  • Driver joase:                       2 X 7″
  • Tip:                                       Wood Fibre Cone
  • Frecvență Bass Reflex:     39.5 Hz
  • Distanță recomandată de perete: 20-80 cm
  • Dimensiuni:                       1015 x 200 x 340 mm (HxWxD)
  • Greutate:                            14.8 kg

Accesorii incluse:

  • Manual
  • Protecții de cauciuc
  • Spikes
  • Grile frontale

Vino și descoperă magia sunetului acestor boxe în showroom-ul Stereomag din str. Vasile Alecsandri 14, sector 1, București!

–––––––––––––-

Vrei cabluri potrivite pentru boxele tale? Citește și: Van den Hul The Name – Un cablu RCA Interconnect versatil

Un comentariu la „Recenzie boxe podea Dali Oberon 7”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *