Cum să combini boxele cu amplificatorul

Boxele și amplificatorul sunt două componente inseparabile. Cum le combini corect?

De unde începi căutarea dacă nu vrei să-ți cumperi un sistem complet sau dacă ți-ai cumpărat deja boxele și mai ai nevoie de un amplificator pentru a le face să sune bine? Citești specificații tehnice ale produselor dar nu știi exact cum să le combini? Vrei să cumperi cel mai potrivit amplificator pentru boxele pe care le ai?

Amplificator Creek Evolution

Combinarea boxelor sau sistemului cu amplificatorul ține de sinergie. Indiferent dacă vrei un sistem stereo pe 2 canale sau o configurație de tip home cinema, singura modalitate este să obții potrivirea perfectă între cele două componente. De la sursa media spre boxă, sinergia sistemului sau lipsa acestuia, determină calitatea si performanța sunetului.

Boxe podea Morel Sopran

Cei mai importanți termeni în HiFi

Înainte de a cumpăra un sistem, trebuie să ai câteva cunoștințe despre termenii cel mai des întâlniți în specificațiile echipamentelor audio:

1. Impedanța este măsura rezistenței electrice a componentelor. Măsurată în ohmi, este reprezentată de simbolul „Ω” și este un factor important în determinarea sinergiei. Difuzoarele au în mod normal între 4 și 8 ohmi. În general, amplificatoarele funcționează eficient într-un anumit interval de ohmi. Verifică specificațiile atunci când conectezi o boxă și asigură-te că este o valoare în intervalul specificat.

Majoritatea amplificatoarelor se pot conecta la toate boxele disponibile pe piață. Ce trebuie să eviți este să conectezi difuzoare cu impedanță scăzută, de exemplu 4 ohmi, la un amplificator care are putere minimă de 8 ohmi.

2. Puterea: măsurată în wați (W), puterea se referă la capacitatea pe care un difuzor o poate gestiona și la puterea de amplificare a amplificatorului. Specificațiile amplificatorului se referă la Puterea Continuă (RMS) și Puterea Dinamică (putere maximă). Dacă amplificatorul emite 100 W pe canal în difuzoare de 8 ohmi, caută boxe pe măsură, respectiv de 8 ohmi cu putere de 100 W.

Boxe HiFi Morel

Un amplificator de 50 W pe canal va funcționa bine cu difuzoare de putere de 100W. O problemă ar fi dacă amplificatorul de 50 W nu are suficientă putere și ar trebui să asculți constant la volum maxim. Acest lucru poate deteriora boxele.

În mod similar, un amplificator de 150 W pe canal va funcționa bine cu difuzoare de 75 W. Va fi o problemă doar dacă asculți la volum ridicat. În acest caz, boxele vor face față cu greu puterii prea mari pe care o primesc. Dar atât timp cât boxele au o dimensiune potrivită pentru camera ta, nu va trebui să dai volumul la maxim.

Boxe High End Quad

În general, este mai bine să folosesti un amplificator cu o putere mai mare decât cel cerut în specificațiile boxelor. Așa vei avea mai multă putere disponibilă iar amplificatorul va avea mai mult spațiu liber pentru sunetele înalte.

Integrated amplifier Atoll

De exemplu, “puterea continuă de 50W în 8 ohmi” înseamnă că amplificatorul are putere de 50W într-un difuzor de 8 ohmi. Puterea dinamică este puterea maximă a unui amplificaor când este dusă dincolo de limita puterii continue –  este vorba, mai exact de sunetele înalte pe durata unei piese mai dinamice.

3. Sensibilitatea: este măsura puterii unui difuzor în decibeli de la un metru distanță cu 1 watt putere. De ce contează sensibilitatea? Atunci când distanța și puterea sunt aceleași, o boxă cu sensibilitate mai mică (de exemplu, 85dB) ar suna mai încet decât una cu sensibilitate mai mare (90dB) în aceeași camera și cu același set-up. Deci o incintă cu o sensibilitate mai mare te poate ajuta să nu mai cumperi un amplificator, dar asta depinde de volumul la care asculți muzică.

 

Boxe, amplificator și dimensiunea camerei

Deci, atunci când te hotărăști să-ți cumperi un sistem, ai nevoie de un plan și de informații. Primul pas este să ai o idee despre obiectivul final, un sistem simplu stereo sau unul multi canal home cinema. În ambele cazuri, sinergia se obține la fel și începe cu analiza camerei în care le vei amplasa.

Boxe podea Dynavoice

De exemplu, o cameră mare cu tavan înalt necesită boxe mai mari sau amplificator mai puternic pentru a umple spațiul. E mai puțin indicat să folosești boxe mici de tip satelit, care nu vor avea suficientă putere. Poți, în schimb, să folosești boxe de raft, neapărat suporturi de boxe sau boxe de perete (in-wall) cu putere apropiată de cea a amplificatorului.

Boxe raft Morel

Dacă difuzoarele și poziționarea lor nu este corectă, vei pierde mult din calitatea și fidelitatea sunetului Se recomandă o distanță între boxe de 1,5 m, poziționarea trebuie să fie la aceeași înălțime iar difuzoarele îndreptate spre mijlocul camerei. Evită obstrucționarea lor cu mobilier și plasarea lor în colțuri sau prea aproape de pereți (cu excepția celor care specifică acest lucru).

Și în final: ai grijă atunci când compari ratingurile de putere dintre amplificatoare și difuzoare – numerele pot fi cifre medii sau de vârf. Iar dacă ai îndoieli, alege un amplificator cu o putere mai mare decât cea a difuzoarelor.

Nu este o stiință exactă – atât timp cât nu mergi pe extreme și ești informat, procesul ar trebui să fie simplu!

 

Tu ce muzică asculți? Care sunt nevoile tale? Ce boxe îți plac? Te așteptăm în showroom la o discuție! Click aici pentru programări sau vino pe Vasile Alecsandri 14 să stăm de vorbă!

 

Citește articolul: Amplificator integrat Exposure 3010S2D – review

6 comentarii la „Cum să combini boxele cu amplificatorul”

  1. Buna seara
    la boxe de 90 wati rms ce amplificator puternic pot folosi si de cat wati trebuie sa aibe amplificatorul.

    1. Am statie sau amplificator 300w 50hz ce boxe imi trebuie de ce putere sa fie difuzorul boxelor am 2 intrari si doua iesiri?

      1. 300 W = puterea consumata din retea
        50 Hz este tensiunea retelei.
        Citeste mai departe eticheta alta e puterea amplificatorului. Depinde de ce generatie e. Poate fi 2x50w, 2x100w. Cauta pe net denumirea lui si vezi ce caracteristici are. Cel mai important IMPEDANTA!
        OBLIGATORIU VEZI CE IMPEDANTA TREBUIE SA AIBA BOXELE (4,6,8 ohmi) E cel mai important lucru. Cit despre putere: poti folosi si boxe mai mici decit puterea lui cu conditia sa nu dai la maxim.

  2. Bună seara, am 2 boxe Malone și as vrea să știu ce amplificator necesita!
    Detalii:Nominal Power:200W RMS, Power Max:500,Bass Speaker:8″,Sensitivity:93dB,Frequency Range:50Hz-20kHz.
    Mulțumesc frumos!.

  3. Buna ziua. Am un mixer amplificat behringer europower pmp500 si 2 boxe omnitronic tmx 1530. Parca nu au putere deloc. (sunt foarte începător in domeniu.). Ce pot face? Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *